Vedugnsbröd (Backesbrot)
Ett recept från Plötz Blog.
Rågsurdeg:
190 g Rågmjöl
155 g vatten
19 g surdeg från kylskåpsburken
Autolysdeg:
80 g vetemjöl special
75 g vatten
Bröddeg:
Surdeg
Autolysdeg
250 g rågmjöl
75 g vatten
10 g salt
Rör ihop ingredienserna till surdegen och låt den mogna i rumstemperatur ca 1 dygn. Rör ihop ingredienserna till autolysdegen och låt den stå och svälla en halvtimme i rumstemperatur.
Nästa dag: Arbeta ihop allting och låt degen jäsa. 45 minuter i 24°, längre om det är kallare i rummet. Forma ett runt bröd och låt "undersidan" vara uppåt. Jäs ca 90 minuter i 24°, längre om det är kallare i rummet. Vänd upp brödet på plåten, snitta stjärnformigt utåt och grädda helst på baksten med ånga, ca 1 timme från 250° och stegvis nedåt till 210°.
Kommentarer
Skicka en kommentar