Formbröd på fullkornsrågmjöl med enbart surdeg
Smular inte, trots enbart "fint" fullkornsmjöl. Vet inte om rågfullkornsmjölet i affären räknas som fint eller grovt.
Obs, överallt ska degen ha 30°, om inte, tar det förstås längre tid!
175 g fullkornsmjöl (råg)
20 g surdeg ur kylskåpsburken
175 g vatten
Låt jäsa över natt.
Tillsätt 75 g vatten. Knåda intensivt och låt jäsa 2 timmar.
Tillsätt:
325 g fullkornsmjöl
11 g salt
200 g vatten
Knåda intensivt och häll ner i en smord form på 9x9x25. Låt jäsa ca 45 minuter tills degen går upp till 1 cm under kanten. Eftersom degtemperaturen inte stämde tog det en evig tid och när den var 2 cm under körde jag, men det var på gränsen, så gör som det står. Blöt en degskrapa och skär en skåra i mitten. Grädda 70 minuter i 250° och sänk så småningom till 200°.
Kommentarer
Skicka en kommentar