Linfröbullar

 


 En tysk bageriklassiker. 12 stycken.

55 g fullkornsrågmjöl

40 g fullkornsvetemjöl

30 g linfrön

10 g vit sesam

40 g havregryn

270 g vatten

Rör ihop allt och koka upp tills massan tjocknar och låt svalna till rumstemperatur.

380 g vetemjöl special

20 g jäst eller 10 g om degen får jäsa i kylskåp över natt

10 g honung

15 g smör

12 g salt

150 g kallt vatten

Blanda den uppkokta massan och allt annat och knåda väl i maskin. Låt jäsa 20 minuter i rumstemperatur resp. i kyl över natt. Ta ut bitar på 90 g, forma runda bullar och låt jäsa 30 minuter. Kavla ut till plattor på 20 cm i diameter. Rulla ihop med kanten nedåt. Pensla med vatten (här: mjölk för bättre färg) och doppa i sesamfrön. Låt jäsa 30 minuter. Grädda 15 - 17 minuter (minst) med ånga i 250°, sänk eventuellt temperaturen.

Kommentarer

Populära inlägg