Blåbärskaka från Alsace
Det här är det bästa receptet någonsin! Jag fick för mig att det skulle vara gott med en blåbärskaka enligt äppelkaksreceptet från Alsace och letade på nätet, och faktiskt, så använder de samma recept. Blåbärskaka är typiskt från Vogeserna.
Detta är för en normalstor quicheform, men jag tog hälften.
100 g florsocker
200 g smör
300 g vetemjöl
1 ägg
1 krm salt
Smaksättning: vanilj eller torkat limeskal t ex.
Gör degen. Låt stå svalt 30 minuter. Kavla ut som en quichedeg. Nagga Tryck fast kanterna med aluminiumfolie, lägg litet plast på botten och ställ kallt flera timmar eller över natt.
Strö över: 50 g mald mandel, 25 g råsocker/farinsocker
Grädda 7 minuter i 200° utan plast med aluminiumfolie, 7 minuter utan aluminiumfolie och 10 minuter med (upptinade) blåbär på. Det står 800 g, men om 250 räckte för en halv sats, så bör ju 500 räcka för en hel.
2 ägg
100 g socker
1 dl grädde
Vispa ihop och häll över bären. Grädda i ca 180° ca 25 minuter, eller tills äggen stannat.
Kommentarer
Skicka en kommentar