Blåbärskaka från Alsace

 

Det här är det bästa receptet någonsin! Jag fick för mig att det skulle vara gott med en blåbärskaka enligt äppelkaksreceptet från Alsace och letade på nätet, och faktiskt, så använder de samma recept. Blåbärskaka är typiskt från Vogeserna.

Detta är för en normalstor quicheform, men jag tog hälften.

100 g florsocker

200 g smör

300 g vetemjöl

1 ägg 

1 krm salt

Smaksättning: vanilj eller torkat limeskal t ex.

Gör degen. Låt stå svalt 30 minuter. Kavla ut som en quichedeg. Nagga Tryck fast kanterna med aluminiumfolie, lägg litet plast på botten och ställ kallt flera timmar eller över natt.

Strö över: 50 g mald mandel, 25 g råsocker/farinsocker

Grädda 7 minuter i 200° utan plast med aluminiumfolie, 7 minuter utan aluminiumfolie och 10 minuter med (upptinade) blåbär på. Det står 800 g, men om 250 räckte för en halv sats, så bör ju 500 räcka för en hel.

2 ägg

100 g socker

1 dl grädde

Vispa ihop och häll över bären. Grädda i ca 180° ca 25 minuter, eller tills äggen stannat.


Kommentarer

Populära inlägg