Bondbröd från Schwarzwald
Ett gott, lättbakat bröd, som i originalreceptet bakas utan surdeg.
Tyvärr stod inte vätskemängden i receptet. Man kan gott ha i mer kryddor än det står. Serveras gärna med ett pålägg gjort på kvarg, hackade rädisor mm, som kallas Bibbeleskäse.
500 g mjöl special
200 g rågfullkornsmjöl
20 g jäst (här: 10 g jäst, 10 g surdeg)
2 msk sirap
5 - 6 dl vatten
Arbeta väl. Jästiden beror på vattentemperaturen. Med kallt vatten 2 timmar.
1 msk salt
1 msk skogshonung (här: 1 msk gin med stark tallsmak från Schwarzwald)
1/2 tsk koriander
1/2 tsk fänkål
1/2 tsk anis
1 tsk kummin
Stöt kryddorna och blanda ovanstående ingredienser i fördegen. Arbeta väl och låt jäsa 1 timme. Antingen formas 2 limpor försiktigt och får jäsa 15 minuter, eller så knådas degen, limpor formas och får jäsa ca 40 minuter. Snitta, sätt in i 250° het ugn, spruta vatten med blomspruta flera gånger, sänk så småningom till ca 200°. Baktid står 45 minuter, jag brukar alltid baka bröd 1 timme.
Kommentarer
Skicka en kommentar