Dinnete från Schwaben/Schwarzwald
En slags pizza. 4 stycken. Receptet är från Plötz. Planera in 3 dagar! I andra kokböcker står det bara "bröddeg".
Surdeg:
60 g rågmjöl
60 g vatten (50°)
12 g surdeg
1,2 g salt
Blanda och låt jäsa över natt i rumstemperatur. Blanda surdegen med:
474 g vetemjöl special
60 g rågmjöl
330 g vatten (22°)
10 g salt
5 g jäst
Arbeta degen väl och låt den vila 90 minuter. Dra och vik efter 30 och 60 minuter. Om degen nu har fått dubbel storlek så delar man den försiktigt i 4 bitar och formar till bullar. Rulla i olivolja och låt jäsa övertäckta i kylskåp över natt. Dra ut degen till runda plattor. Lägg på fyllning och grädda i 250° ca 15 minuter.
Fyllningen är normalt sett rustikal: Bacon och kokt potatis, lök och eller purjo och svamp på en bädd av gräddfil, utrörd med en aning mjölk t ex.
Kommentarer
Skicka en kommentar