Morotsbröd från Weinheim
Från/efter Plötz.
Surdeg:
130 g rågmjöl
120 g vatten (ca 30°)
13 g surdeg
Rör ihop och låt jäsa ett dygn.
Frön och gryn:
25 g havregryn
35 g solrosfrön
30 g pumpakärnor
30 g linfrön
25 g ströbröd
160 g kokande vatten
Blanda frön och gryn med kokande vatten och låt svalna. Ställ in i kylskåp över natt.
Blanda surdeg och frön och gryn med:
125 g vetemjöl special
125 g vetemjöl (grövre)
42 g rågmjöl
här: 6 g jäst
11 g salt
100 g vatten
Arbeta degen väl. Tillsätt 90 g grovrivna morötter och arbeta in dem. Låt jäsa 45 minuter. Forma bröd och rulla i havregryn. Låt jäsa med botten ner på bakplåtspapper i drygt en timme i 24° (alltså om degen inte innehåller jäst). Snitta och spraya brödet. Grädda ca 1 timme med ånga från 250° och ner till 200°.
Kommentarer
Skicka en kommentar