Vallmorulle från Sachsen
Här har jag uteslutit smuldegen ovanpå, men den finns med i receptet. Dessutom har jag bytt bort vaniljpuddingen mot kvittenmos (äpplemos). Observera att det måste vara mald vallmo, inte hela vallmofrön som jag på bilden har strött över. F ö är det ett bagerirecept, som fungerar bra.
250 g vetemjöl special
40 g socker
20 g jäst
1 krm salt
1 dl mjölk
50 g mjukt smör
1 ägg
Gör en vetedeg (Stollenteig). Jästiden får anpassas till ingrediensernas temperatur. Det står 2 timmar i receptet. Degen ska ha fått dubbel storlek.
100 g malda vallmofrön
30 g socker
Vaniljpudding gjord på 250 ml mjölk eller (här) kvitten-/äpplemos
Låt vaniljpuddingen svalna innan du använder den. Blanda alla ingredienser till fyllningen.
Smuldeg:
50 g socker
75 g mjöl
50 g mjukt smör
Blanda ovanstående ingredienser till en smuldeg.
75 g florsocker
2 msk vatten
Detta är glasyren som kommer efter att kakan gräddats och svalnat.
Kavla ut en deg på 35 x 30 cm. Bred ut fyllningen, men utelämna 2 cm på ena kortsidan. Rulla ihop som en kanelbullsdeg. Med smuldeg: Pensla degen med vatten och strö över smuldegen. Det står inget om jäsning, men jag lät rullen stå 15 minuter. Grädda 45 minuter i 200° utan varmluft. Låt rullen svalna och bred över glasyren.
Kommentarer
Skicka en kommentar