Vit limpa på tyskt sätt (evighetsbröd)
Från Plötz. Ett slags evighetsrecept. Gör en fast fördeg:
285 g vetemjöl special
15 g rågmjöl
87 g kall mjölk (här: 3,5%)
87 g kallt vatten
6 g salt
6 g jäst
Arbeta degen väl och låt den jäsa 2 - 3 dagar i kylskåp.
Tillsätt:
285 g vetemjöl special
15 g rågmjöl
87 g kall mjölk (här: 3,5%)
87 g kallt vaEttten
6 g salt
Arbeta väl. (Man kan alltså ta en bit av den här degen, använda som fördeg och tillsätta lika mycket ingredienser.) Jäs ca 1,5 timmar.
Forma ett bröd och rulla i potatismjöl och lägg i potatismjölad duk i korg. Låt vila 90 minuter igen. Vänd upp (gärna på het baksten), snitta djupt och pensla med hett vatten. Grädda i 230° och sänk så småningom till 210° med ånga. Ca 40 minuter.
Kommentarer
Skicka en kommentar